En stad för alla?

Banner SKUREN

 

BLAND ORÄDDA STADSBOR
Foto: TOBIAS KJELLBERG    Text: JONATHAN BENGTSSON

En gång i tiden var det människan som anpassade sig till naturen. I Europas näst största stad har djuren istället gjort sig till en självklar del av gatubilden. Element åkte till London och dokumenterade ett uråldrigt förhållande - i modern skepnad.

                                                                                 

Stadsfågeln

Fåglar är nästan ojämförligt duktiga på att anpassa sig till stadsmiljöer. Sen finns det för våra bredbröstade vänner också goda anledningar till att röra sig runt människor – att mata fåglar med överblivet bröd är ett utbrett fritidsnöje för många. Men kanske går denna sortens sorglösa tidsfördriv mot sitt slut. Flera nya forskningsrön pekar - i denna glutenförfärade samtid - mot att snabba kolhydraterna kan vara direkt farligt för de stackars små fågelmagarna.

fågel3

Stare i stadsdelen Shoreditch.

fågel1

Kaja i Richmond park.

fågel2

Duva på lunch i stadsdelen Shoreditch.

                                                                                 

Grå ekorre

Historien om den gråa ekorrens framfart i norra London är, precis som så mycket annat här i världen, en historia om rå och illusionslös darwinism. Den gråa ekorren har inte alltid varit ett självklart inslag på Londons parkytor, men har över 100 år tvingat tillbaka den mycket mindre röda ekorren, främst genom våld.

ekorre4

ekorre5

ekorre1

ekorre2

ekorre6

ekorre3

ekorre7

                                                                                 

Hjorten

De manliga dovhjortarna kring Londons parker har horn som i sin utvecklingsfas ser riktigt besynnerliga ut - lite som skumgummi. Hornen är gjorda av benvävnad och är som störst när hjorten har nått en ålder på 10-14 år.

rådjur1

rådjur3

rådjur2

rådjur5

rådjur6

Comments are closed.