TV ► Recept: Kirskålspesto

 

IMG_2989-bildps-klar

Kirskålen ses främst som ett svårbekämpat ogräs. Men visste du att man kan använda det i mat? Testa att göra din egen pesto efter magasinet Elements eget recept.

Recept: Kirskålspesto

 

linje3Text & foto: KARIN FRID OCH SOPHIA GARCIA HASSELBERG

 

Ingredienser

En stor bunt kirskål (ca 4 x 4 cm i omkrets)

4 kvistar färsk basilika

1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)

0,5 dl pinjenötter

0,5 dl cashewnötter

0,5 dl olivolja

1,5 tsk salt

peppar efter smak

 

Smak? Kirskål har en ganska mild smak som ibland kan vara lite skarp. Undvik därför de största bladen och stjälkarna som är mer beska. Satsa på de mindre, späda bladen som är mjuka och snälla i smaken.

Var? Kirskål växer som ogräs i nästan alla trädgårdar och finns att hitta i flera parker som till exempel Slottskogen och runt omkring bostadsområden. Det är bara att gå ut och leta! Kirskålen utmärker sig genom sina trefingrade, parvis uppträdande och tandade småblad.

Hur? Bladen är näringsrika och kan användas på ungefär samma sätt som bladspenat i till exempel omelett eller stuvning. Bladen är också goda att använda i sallad eller soppa.

Varför? För att pröva något nytt, som dessutom är helt gratis! Kirskålspesto är heller inte så vanligt, och kan därför fungera som en bra present, eller som något att imponera med på middagen.

Förvaring? Kirskål förvaras i kylskåpet där de håller sig i ungefär två dagar, det går också utmärkt att frysa in bladen.

IMG_2985-bildps-klar

Comments are closed.