Tillbaka till naturen

loves rep-webb3

Tillbaka till naturen

De loggade ut från kontoret och kom aldrig tillbaka

Text & foto: LOVE HANSEN SIILIN

Mer än hälften av alla svenskar som befinner sig mitt i arbetslivet vill byta jobb. Men det är få som gör det. Johan Grahn och Liselott Johnsson tog steget, sa upp sig från sina kontorsjobb och fick naturen som arbetsplats.

Som på en given signal lyfter måsarna från marken och bryter morgonfriden i Fiskebäck i västra Göteborg. Fiskebåten Grimskär är på väg in för att lasta av nattens fångst av havskräftor. Johan Grahn styr båten säkert genom hamnen och lägger till vid kajen.

– Det gick sådär. Eller ja, det har varit väldigt dåligt väder. Med tanke på det är den här fångsten godkänd. Den landade på 90 kilo.

Blicken är trött och det sista som ska göras är att köra in fångsten till fiskeauktionen innan det är dags för välbehövlig sömn. Hela natten har Johan och hans kollega tillika barndomsvän Joakim Lundberg varit ute och fiskat havskräftor. Joakim fick dock förmånen att kliva av på Styrsö för att åka hem och lägga sig.

Det var för 16 år sedan som Johan valde att säga upp sig från sitt jobb på SAS för att istället bli yrkesfiskare. Fiskeintresset fanns där sedan tidigare och Johan hade även provat på att jobba som fiskare i början av 80-talet. Men han tröttnade efter ett tag och ville se världen. Tog ett jobb på Landvetter flygplats där han lastade väskor på dagarna och flög till Paris och London för att festa på helgerna. Efter att ha studerat till civilekonom på Handelshögskolan fick han även ett jobb på SAS marknadsavdelning. Men efter sju år som marknads- och försäljningsansvarig valde Johan år 2000 att säga upp sig och istället satsa på att bli yrkesfiskare.

Johan Grahn lastar in havskräftorna i sin vita skåpbil och sätter sig i förarsätet. Bilen rullar mot Göteborgs fiskhamn. En resa han gjort många gånger. Men varför valde han att byta kostymen mot sydväst?

– Jag kände att jag hade gjort mitt. Du vet, sju år i den miljön räckte för mig. Jag var med under glansdagarna, efter den elfte september året därpå vände allt. Resebranschen förändrades över en natt och istället blev det en massa besparingar. Så här i efterhand känns det som att jag lämnade vid rätt tid. Innan båten sjönk, så att säga, säger han.

Att nå sina mål och klättra på karriärsstegen låter positivt men kan också ha sina baksidor. Ett ökande ansvar kan leda till att man väljer att hoppa av ett prestigefyllt jobb för att göra något annat. Det säger Lotta Holme som är rekryteringskonsult på Experis.

– Har man lyckats bli ett känt namn inom sitt yrke så är det många gånger det som gör att man inte mår bra. Stressen, pressen och trycket kan bidra till att man vill göra en radikal förändring, säger hon.

Lotta Holme upplever också att det den senaste tiden har blivit mer tillåtet att hoppa av sin karriär för att förverkliga sig själv i någon mån. Något som inte var lika vanligt förr.

Johan Grahn får hjälp med att lasta av nattens fångst.

Johan Grahn får hjälp med att lasta av nattens fångst.

Faktaruta-johan1

Havskräftor, men även en och annan spätta.

Havskräftor, men även en och annan spätta.

Kräftfiskebåten Grimskär

Kräftfiskebåten Grimskär

Göteborgs fiskhamn klockan nio. Lugnet efter stormen.

Göteborgs fiskhamn klockan nio. Lugnet efter stormen.

love299999

 

En lastbil ångrar sig i sista stund och väljer att köra rakt fram vid Göteborgs Fiskhamn. Johan Grahn gör en tvär inbromsning och dunsen från lastutrymmet talar sitt tydliga språk.

– Jaha, nu regnar det väl kräftor där bak, säger han med en suck.

Den stora auktionshallen är helt tom bortsett från en gaffeltruck som staplar undan lastpallar. Klockan sju på morgonen säljs här fisk från såväl västkusten som östkusten. Nu är klockan strax efter nio och Johan Grahn har missat morgonrushen. Kräftorna får säljas imorgon. Tillbaka i bilen ger Johan Grahn sin bild av vad som är charmen med att jobba som yrkesfiskare.

– Det är otroligt spännande. Jag menar, jag var på marknadsavdelningen i sju år. Och det är klart att det är kul att resa, gå på fina tillställningar och ha en stor budget att arbeta med. Men samtidigt är det livet ganska innehållslöst. Det är skoj för stunden men det gör inte några större avtryck i själen, säger han.

Att byta jobb är ovanligt i Sverige. Drygt åtta procent av Sveriges invånare byter jobb varje år, vilket är den lägsta siffran i Norden. Men att helt byta yrkesinriktning är ännu ovanligare, speciellt ju längre upp i ålder man kommer. Tomas Berglund är docent i sociologi vid Göteborgs Universitet och har bland annat forskat på arbetlivs- och arbetsmarknadsfrågor.

– Rörlighet hänger mycket ihop med trygghet. Ju generösare a-kassan och arbetslöshetsförsäkringen är desto mer risker vågar folk ta, säger Tomas Berglund.

Med radhus, fru och två barn var det inget lätt beslut för Johan Grahn att säga upp sig och satsa allt på den osäkra fiskebranschen. På mindre än 20 år har den svenska fiskeflottan halverats och med en medelålder på 57 år så tyder det på att det är få yngre som vill ge sig in i branschen. Men efter att ha pratat om det i något år var det till slut hans fru Ellen som övertalade honom att ta steget. Något han inte ångrar idag.

– Alla kommer nog till punkt i livet när man känner att man är lite mätt. Det är då du ska kliva av och göra någonting annat. Det är då du är motiverad här inne, säger Johan Grahn och klappar sig på bröstet.

Fem mil österut är det febril aktivitet på Hulatorps champinjoner som ligger mellan Varberg och Borås. Luften är fuktig men ändå behagligt sval i den gamla svinstian. Och istället för gödsel luktar här numera skog. Fem metallställningar med fyra våningar vardera står prydligt uppradade i rummet och varje våning är som ett vitt böljande landskap.

– Jag tänker att du kan spara de allra största och plockar runt om istället, säger Liselott Johnsson.

Hon instruerar praktikanten Maria Savolainen som går en trädgårdsutbildning och nu gör praktik på gården. Det är de bruna kastanjechampinjonerna som ska plockas. De allra största av dessa låter man växa och slå ut till svampsorten Portabello. Liselott Johnsson är nu inne på sitt nionde år som champinjonodlare. Innan det så jobbade hon på kontoret på en möbelfabrik.

Allt började för 13 år sedan när hennes man Per-Olof fick cancer i bihålorna. På gården hade familjen både grisar och två hästar, något de var tvungna att göra sig av med i och med cancerbeskedet. Per-Olof tillfrisknade, men att återuppta djurskötseln fanns inte på kartan då priserna för svenskt kött var lägre än på länge. Lånen på gården fanns kvar och trots Liselotts lön från möbelfabriken och Per-Olofs från anläggningsfirman han jobbade på så gick det mesta av pengarna till att betala av lånet.

– Jag tänkte att jag inte kan fortsätta så här. Att bara jobba, och så blir det aldrig något extra. Jag ville få ordning på allt det där som hade varit efter att P-O var sjuk, säger hon.

Kärleken till svamp och frustrationen över det tomma stallet gjorde att Liselott Johnsson fick en idé. I februari 2007 ringde hon runt hos lokala handlare och kollade hur intresset var för närodlade champinjoner. Hela semestern den sommaren arbetade familjen Johnsson med att bygga om stallet till champinjonodling. Det före detta grisstallet blev till tre odlingsrum och där två hästar, i form av en ponny och en nordsvensk, stod är det idag ett kylrum.

Liselott Johnsson

Liselott Johnsson

Faktaruta-lisel8n

Långt där borta plockar Maria Savolainen de bruna kastanjechampinjonerna.

Långt där borta plockar Maria Savolainen de bruna kastanjechampinjonerna.

Suphattra Muadlek har jobbat på gården i cirka två år.

Suphattra Muadlek har jobbat på gården i cirka två år.

Kastanjechampinjoner och Portabello

Kastanjechampinjoner och Portabello

– Jag kan tänka ibland att, wow, vad är det jag har gjort? Att jag skulle ha ett eget företag hade jag aldrig trott, säger hon.

Men även om det för Liselott Johnsson var precis tvärtom, så finns det för många en ekonomisk osäkerhet kring att byta yrke. Mer än hälften av de som är i åldern 40-55 vill byta jobb. Det visar en undersökning som gjordes av Yougov på uppdrag av Folkuniversitetet Stockholm. Ändå var det bara 13 procent av de som aktivt sökte ett nytt arbete. Av de som inte aktivt sökte ett annat jobb svarade var tredje att det var för att de inte visste vad de ville jobba med istället. Men nästan var sjätte angav att de såg det som en alldeles för stor ekonomisk risk att byta arbete.

Så även om man har viljan att byta jobb så finns det andra hinder att passera. Att vara helt ny inom ett yrke gör att man får det extra svårt, menar Lotta Holme på Experis.

– Många av mina uppdragsgivare vill att man har erfarenhet. På det sättet är det svårare att byta bana. För den anställde är det en alltför stor osäkerhet kring det ekonomiska, säger hon.

En efter en väger dottern Anna Öfverström backarna med nyplockade champinjoner och ställer in dem i kylrummet. Varje vecka plockas ett ton champinjoner på gården. Dagens skörd landade på 300 kilo. Till en början trodde Liselott Johnsson att hon skulle klara av att driva champinjonodlingen på egen hand. Men snabbt stod det klart att tiden inte räckte till. Champinjonen växer sig dubbelt så stor inom ett dygn och måste plockas direkt när den nått rätt storlek. En julafton fick hela familjen gå ut till odlingen för att plocka svamp som annars hade blivit dålig. Idag har hon fyra anställda, och mer tid att sköta det administrativa. Att vara chef var en ny erfarenhet för Liselott Johnsson.

– Jag har svårt för att säga till folk, i början var jag bara så tacksam att folk hjälpte till. Men jag har nog blivit bättre, säger hon.

Bak i skåpbilen står det tolv kilo champinjoner som är redo att levereras till en affär i Kungsbacka. Och i Göteborgs hamn finns det en annan bil som är lastad med havskräftor. Liselott Johnsson och Johan Grahn gör nu precis vad de vill. De gör något annat.

Comments are closed.